Igralište u Drljačama zatrpano umjetnim gnojivom

 

Mještani iz sela Drljača okupili su se kod mjesne škole u subotu poslije podne. Razlog okupljanja bio je izražavanje nezadovoljstva odloženim umjetnim gnojivom, kamenom i drugim materijalima na igralištu pokraj škole.

Gnojivo je tamo odloženo sredinom prošle godine. Ono će biti korišteno za sadnju borovnica. Nedugo nakon toga  u domu je isključena i struja. Unatoč novonastaloj situaciji svete mise se i dalje održavaju u domu svake druge nedjelje. Na mise ne dolaze samo vjernici iz sela Drljača, nego i vjernici iz okolnih sela u kojima se ne održavaju pobožnosti.

Ogorčeni cijelom situacijom mještani su se odlučili danas okupiti kako bi prikupili potpise za peticiju. Peticija za dodjelu škole u Drljačama mjesnom odboru Drljača, Četvrtkovac i Radonja Luka će nakon dovoljnog broja prikupljenih potpisa biti predana Općinskom vijeću.

Dragutin Butković, općinski vijećnik i mještanin sela, tvrdi kako je dom na natječaju ponuđen u najam za iznos od 10 eura. Dodaje da je u natječaju navedeno kako se radi o poljoprivrednom zemljištu. No očigledno je da se tamo nalazi društveni dom i asfaltirano igralište. Međutim isti natječaj je poništen.

Photo: Mještani sela Drljača

KOMENTAR OPĆINSKOG NAČELNIKA

O svemu ovome oglasio se i načelnik Općine Sunja, Grga Dragičević. Ističe kako ga mještani nisu pozvali. Dodaje kako je otvoren za razgovor. Tada bi i on sam mogao bolje pojasniti cjelokupnu situaciju. Naglašava da se rad Općine Sunja ne može svoditi na ispunjavanje partikularnih interesa.

Načelnik objašnjava da je gore spomenuti natječaj poništen zbog proceduralne pogreške. Trenutno se očekuje raspisivanje novoga. Nakon toga će se utvrditi tko ima pravo korištenja igrališta i društvenog doma.

Photo: Društveni dom Drljača
Photo: Društveni dom Drljača

DOM JE JEDINO MJESTO OKUPLJANJA U SELU

Mještani sela govore kako se tamo uvijek slavio pravoslavni Vidovdan i katolički blagdan Velike Gospe.

”Naša djeca nemaju gdje više biti na okupljalištu. Tu smo imali nogometno igralište, košarku, odbojku, sve”, ističe Enver Orlić, zamjenik predsjednika mjesnog odbora. Dodaje kako je to prije bila škola, a sada je postalo veliko odlagalište.

”Većinom su mještani dolazili, kosili i popravljali koliko su mogli”,  govori mještanka Ljilja Abramović. Stariji mještani se prisjećaju kako su Drljače bile veliko selo koje je imalo i svoju školu, te pravoslavnu Crkvu sv. Lazara. Crkva je srušena u 2. svjetskom ratu, a nakon Domovinskog rata zatvara se i škola. Dom je ostao jedino mjesto okupljanja u selu.

Ljiljana Butković govori kako bi voljela da se dom obnovi. Onda bi to ponovno postalo mjesto gdje se mladi okupljaju i druže, ali i mjesto gdje će se okupljati svi mještani i održavati svoje tradicionalne proslave, svete mise.

 

Autor: Ivana Horžić i Dominik Krapljan