Povratak HDZ-a na vlast u Sunji

Načelnik Općine Sunja, Grga Dragičević, ponovno je postao član Hrvatske demokratske zajednice. Tim činom HDZ je ponovno vladajuća stranka u Sunji, a kontinuitet vladanja prekinut joj je 2021. godine, pobjedom Grge Dragičevića. Pred lokalne izbore 2021. aktualni načelnik napušta HDZ, ali osvaja svoj treći načelnički mandat kao nezavisni kandidat.

NAČELNIKOVA POTVRDA

„Oduvijek sam bio član HDZ-a. Nikada ni nisam prestao biti član nego sam se jednostavno kandidirao kao nezavisan kandidat na izborima“ odgovorio je načelnik Grga Dragičević na upit jesu li istinite tvrdnje da je ponovno postao član HDZ-a.

Potvrdio je da je potpisao pristupnicu, te će ona biti poslana stranačkom sudu časti koji će donijeti konačnu odluku o njegovom članstvu. Također je u daljnjem razgovoru najavio da će njegovim ulaskom u HDZ ipak doći do manjih promjena u radu općine.

PRIJELOMNI IZBORI 2021.

Na lokalnim izborima 2021. našlo se mnogo kandidata, a Grga Dragičević krenuo je po svoj treći mandat. Po prvi put je to pokušao bez podrške stranke, a u drugom krugu izbora se našao upravo s kandidatom HDZ-a i tadašnjim zamjenikom načelnika općine.

U prvom krugu izbora Grga Dragičević osvaja najveći broj glasova, te se plasira u drugi krug s protukandidatom Ivicom Kozarićem. Tog dana glasovalo je 2253 mještana Općine Sunja, a Grga Dragičević osvojio je 1302 glasa što mu je bilo dovoljno za pobjedu. Ovakav rezultat osigurao mu je načelničko mjesto do 2025. godine.

TRI MANDATA

Grga Dragičević trenutno obnaša svoj treći mandat, točnije ušao je u devetu godinu na vlasti. Prvu izbornu pobjedu je odnio na prijevremenim izborima 2014. kada se kandidirao uz svog prethodnika Josipa Kozarića. Grga Dragičević kao načelnički kandidat i Josip Kozarić kao njegov zamjenik kandidirali su se uz podršku HDZ-a i HSP AS, a pobijedili su u drugom krugu sa samo devet glasova prednosti.

Načelničku poziciju potvrdio je na redovnim izborima tri godine kasnije, a pobjedu je ostvario sa 61% glasova. Pritom je za njegovog zamjenika izabran Ivica Kozarić, a na izbore su izašli kao kandidati HDZ-a.

Na posljednjim lokalnim izborima, 2021., upravo Grga Dragičević, po prvi put, prekida dugogodišnju vladavinu HDZ-a u Sunji. U periodu od skoro dvije godine niti jedna stranka nije se mogla smatrati vladajućom u Sunji.

Autor: Dominik Krapljan