Izbori za Vijeće srpske nacionalne manjine

Ove nedjelje održavaju se izbori za Vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina. Srpska nacionalna manjina je brojna u Općini Sunja te ona bira Vijeće srpske nacionalne manjine, a i na izborima se natječu dvije liste. Pripadnici manjina također biraju vijeća bošnjačke, srpske i romske manjine na razini županije.

VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

S ciljem unaprjeđivanja, očuvanja i zaštite položaja nacionalnih manjina u društvu pripadnici nacionalnih manjina biraju svoje predstavnike radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća.

U općinama koje broje više od 1,5% ili 200 pripadnika pojedine nacionalne manjine biraju se vijeća. Ona broje deset članova izabranih u mandate od četiri godine. Na razini županije vijeća broje 25 članova. Rad vijećnika je dobrovoljan i bez naknade.

 

IZBORI U OPĆINI SUNJA

Za mjesta članova Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Sunja natječu se dvije liste, lista Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Nezavisna lista. Sveukupno 19 kandidata. Lista SNV-a predvođena je dosadašnjim predsjednikom vijeća Vladimirom Vujčićem, a Nezavisnu listu predvodi Pero Kuzmanović, zamjenik načelnika Općine Sunja iz redova srpske nacionalne manjine.

Slika; Kandidati za Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Sunja, Izvor: Općina Sunja

Na izborima 2019. pravo glasa imalo je 832 pripadnika srpske nacionalne manjine, a glasovalo ih je 172, odnosno 20,67%. Ove godine izbori će se u Općini Sunja provoditi na 7 biračkih mjesta, od toga 2 u Sunji, te u Velikoj Gradusi, Kinjačkoj, Sjeverovcu, Slovincima i Crkvenom Boku.

 

INTERVJUIRALI SMO PREDSTAVNIKE LISTA, PERU KUZMANOVIĆA I VLADIMIRA VUJČIĆA:

Što Vas je potaklo na kandidaturu za Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Sunja?

Kuzmanović: Odlučio sam se kandidirati za Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Sunja jer smatram da kao pripadnik srpske nacionalne manjine imam odgovornost i obvezu dati svoj doprinos zajednici u kojoj živim. Također, vjerujem da svojim dosadašnjim iskustvom u Vijeću i na funkciji zamjenika načelnika  mogu pomoći u jačanju položaja srpske nacionalne manjine u Općini Sunja.

Vujčić: Na kandidaturu nas je potakla mogućnost korištenja poticaja SNV-a koji stoji iza nas i nudi nam financijsku podršku za ostvarivanje ciljeva.

Neka od glavnih misija je otvaranje Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Sunji pomoću koje bi se pisali projekti za djecu i starije. Prosvjeta ne bi bila posvećena samo pripadnicima srpske nacionalne manjine nego spajanju svih mladih i pružanju pomoći pri izradi projekta i realizaciji istih.

Zadovoljan sam dosadašnjim uspjesima na terenu. Obnovljeni su putevi u Velikoj Gradusi, dogovorili smo obnovu mrtvačnice u Petrinjcima, obnovljen je dom u Velikoj Gradusi koji je na žalost stradao u potresu.

Dogovorili smo jedan automobil  koji služi za prijevoz starijih i nemoćnih osoba do određenih ustanova poput Doma zdravlja, bolnice, policije ali i ljekarni i trgovina. Trenutno imamo 90 korisnika ove uslugu na području Općine Sunja. U planu je još sličnih projekata koji će koristiti ljudima koji žive na mjestima u kojima nema javni prijevoz.

Organizirali smo prošlo ljeto besplatan izlet od 11 dana za 8 mladih sportaša iz naše općine. Otišli su u Beograd u sportski kamp ,,Beograd te zove,, gdje su se djeca mogla povezati s djecom iz drugih država iz Balkana. Djeca su ondje trenirala i obilazila kulturne znamenitosti, a odlazak u kamp bit će organiziran i ove godine.

Slika: Kandidati liste SNV-a, Izvor: Aleksandra Vukosavljević

Kakvi su Vaši planovi za sljedeći mandat u Vijeću?

Vujčić: Planovi su nam da nastavimo ovako kako smo krenuli. Obnova društvenih domova, mrtvačnica, učestaliji odvoz otpada, poticati mlade na aktivnost. Zato je jedan od prvih koraka osnivanje Prosvjete Sunja.

Kuzmanović: U sljedećem mandatu, naši planovi za Vijeće srpske nacionalne manjine u Općini Sunja su usmjeriti se na promicanje interkulturalne suradnje i jačanje položaja srpske nacionalne manjine u Općini Sunja. Namjeravamo raditi na poboljšanju infrastrukture, kao i socijalnog i ekonomskog statusa srpske nacionalne manjine, ali i razvijati kulturne i obrazovne projekte koji će doprinijeti boljem razumijevanju i prihvaćanju različitosti.

Slika: Kandidati Nezavisne liste, Izvor: Pero Kuzmanović

Kako opisujete ulogu Vijeća u životu pripadnika srpske nacionalne manjine?

Kuzmanović: Uloga Vijeća srpske nacionalne manjine u životu pripadnika srpske nacionalne manjine je vrlo važna. Vijeće ima zadaću zastupati interese srpske nacionalne manjine u lokalnoj zajednici, štititi njezina prava, promicati kulturnu baštinu i jačati identitet srpske zajednice u Općini Sunja.

Vujčić: Na području Općine Sunje jako je bitno imati Vijeće srpske nacionalne manjine jer na ovim prostorima živi mnogo manjinaca, oni se još uvijek nalaze u zaselcima koji su neobnovljeni, udaljeni i nepovezani. Smatram da se mladi manjinci trebaju aktivirati i poraditi na tome da budu glas srpskog naroda. Te da kroz svoje aktivnosti i zalaganja uz pomoć SNV-a ostvarimo ciljeve koji će poboljšati cjelokupnu zajednicu a ne samo zajednicu srpske nacionalne manjine.

Kako ocjenjujete suradnju Vijeća i Općine Sunja?

Vujčić: Do sada je suradnja bila korektna i bez sukoba interesa, nadamo se da će tako i ostati te da ćemo i dalje imati podršku vladajućih.

Kuzmanović: Suradnju Vijeća srpske nacionalne manjine i Općine Sunja ocjenjujem kao korektnu. Međutim, smatram da uvijek ima prostora za poboljšanje i jačanje dijaloga između Vijeća i lokalne vlasti kako bi se bolje rješavale potrebe i problemi srpske zajednice u Općini Sunja.

Pretendirate li na mjesto predsjednika Vijeća?

Kuzmanović: Ne pretjerujem u svojim ambicijama, dovoljna mi je funkcija zamjenika načelnika i smatram da je potrebno da se još kvalitetnih ljudi i pogotovo žena uključi u donošenje odluka i različite aktivnosti.  Spreman sam podržati kolege s liste i potaknuti ih da preuzmu odgovornost Vijeća srpske nacionalne manjine u Općini Sunja kako bi se formirao tim koji će donositi bolje rezultate.

Vujčić: O predsjedniku će odlučiti vijeće. Najbitnije je da ostvarimo svoje vizije.

Slika: Kandidati liste SNV-a, Izvor: Aleksandra Vukosavljević

Za kraj, imate li neku poruku Vašim biračima?

Vujčić: Očekujemo da će svi glasači izaći na izbore 7.5. i donijeti odluku koja je najbolja za nasu općinu. Nadamo se da će prepoznati potencijal SNV-a i poticaj koji nam nude te da ćemo ga zajedno najbolje iskoristiti.

Pozivamo Vas da izađete i date svoj glas kandidatima SNV-a.

Kuzmanović: Uvjeren sam da bi slogom i predanim radom mogli nastaviti pokrenute stvari u pozitivnom smjeru.   Naša lista ima za cilj unaprijediti položaj srpske nacionalne manjine i raditi na ostvarivanju prava na lokalnoj razini. Naš program se temelji na izgradnji boljih komunikacijskih kanala između manjinske zajednice i lokalne vlasti, poboljšanju uvjeta života i rada za sve članove naše zajednice, te na promicanju tolerancije i suživota među svim ljudima u našoj općini. Uz vašu podršku i glas našoj listi, zajedno možemo raditi na ostvarenju ovih ciljeva i poboljšanju kvalitete života za sve građane naše općine. Pozivam vas da glasujete za nas i time učinite pozitivan korak prema boljoj budućnosti za sve nas. Želim se zahvaliti svim biračima koji će svojim glasom dati podršku našoj Nezavisnoj listi te poručujem da ćemo opravdati njihova očekivanja. Hvala vam na podršci!

 

Autor: Dominik Krapljan