Priča o ultramaratonu ”Od velikog do malog Vukovara”

Od 9. do 11. lipnja održava se šesti po redu ultramaraton ”Od velikog do malog Vukovara”. Tri dana se štafetno trči od Vukovara do Sunje. Trkači prijeđu 305 kilometara u čak 37 sati. Cijelu priču su pokrenuli URT Nexe Team Našice, ali i Sunjski dragovoljci koji su dio ove prekrasne priče od prvog dana.

 

OD VUKOVARA DO SUNJE ZA 37 SATI

Ideja za ovaj ultramaraton je spontano došla članovima udruge 2017. godine. Gledajući videozapise na YouTube-u su naišli na Svena Lastu i legendarni citat ”Piše Sunja Vukovaru”.

”O Sunjskom ratištu sam naravno čuo, jer sam i sam od prvog dana sudionik Domovinskog rata u sastavu MUP-a, ali nisam znao sve detalje. Malo sam se raspitao i nakon što sam saznao koji je Sunja ”teret” podnijela, pa njezin nadimak ”mali Vukovar” jednostavno se spontano javila ideja o organiziranju memorijalnog ultramaratona ”Od velikog do malog Vukovara”, kojeg smo prvi puta realizirali 23.03.2018. godine….Sve ostalo je povijest”, govori nam Tomislav Gall, predsjednik udruge.

Ovaj ultramaraton je izrazito zahtijevan, a u nekim segmentima i opasan, pa on zahtijeva plan koji je razrađen do najsitnijih detalja. Prijave za ovogodišnju utrku su još uvijek otvorene, no već sada ima 40 prijavljenih osoba iz cijele Hrvatske. Po prvi puta utrci se pridružuju i trkači iz Splita i Karlovca.

”Time ona ove godine postaje najbrojnija utrka po broju sudionika. Od Sunjana su prisutni naši članovi: Marko Srnec, Marko Čeak, Leon Govorčinović, Anteša Džomba, ali i još poneki trkači iz mjesta i okolice koji su izrazili želju za sudjelovanjem, tako da mislim da će ih ukupno biti 7 ili 8 sunjskih trkača” , govori Gall.

Svake godine u crkvu svete Marije Magdalene u Sunji, trkači donesu svijeću koju su zapalili u Vukovaru. Dok unose ”Svjetlo Vukovara” posebno ih pogađa pljesak Sunjana, koji je zahvala za njihovo njegovanje i prisjećanje žrtava Domovinskog rata. U tom trenutku emocije preplave gotovo svakoga od njih. No prije toga trkači dolaze ispred tornja u Sunji  gdje stoji i spomen ploča koja inicira da su Našičani uvijek uz Sunjane.

”Teško je u uopće opisati taj osjećaj kada se upale rotacije i sirene. Mislim da adrenalin počne rasti već u Komarevu, a ulazak u Sunju jednostavno nema cijenu. Nakon trčanja 305 km i 37 sati nespavanja teško je bilo što suvislo reći pogotovo kada ugledamo vodotoranj i ljude koji nas dočekaju”, ističe.

Izvor: Hrvatski vojnik

RAD NAŠIČKIH TRKAČA

Udruga je osnovana prije 5 godina, a sada je ponosna članica Hrvatskog atletskog saveza. Iz udruge ističu kako se uspješno natječu na prvenstvu Hrvatske na 100 kilometara, dvoranskom prvenstvu, hrvatskoj atletskoj cestovnoj ligi te na raznim utrkama u Hrvatskoj i inozemstvu. A nakon svakog natjecanja ne izostaju i odlični rezultati.

”Pokretač inicijative je bio sadašnji predsjednik udruge, Tomislav Gall. Udruga je osnovana iz razloga jer je primijećeno da Našice imaju dosta trkača koji su se individualno bavili ovim sportom ili su nastupali za druge klubove”, govore iz udruge.

Danas se bave i organizacijom brojnih memorijalnih utrka u spomen na poginule Hrvatske branitelje, a jedna od njih je i utrka od Vukovara do Sunje. Uz sve to organiziraju i dobrotvornu utrku ”Prijatelji za prijatelje” gdje sav prihod ide udruzi koja radi sa djecom s poteškoćama.

”Posebno smo ponosni jer smo organizatori najveće internacionalne Highlander utrke u regiji. ”Nexe Croatia Backyard ultra” za koju posjedujemo valjanu licencu Američkog osnivača i koja će se ove, 2023. godine, održati u 3. izdanju. U najavi je dolazak ultramaratonaca iz 10 zemalja Europe”, ističu.

Izvor: Hrvatski vojnik
Izvor: Hrvatski vojnik

POKRETAČ CIJELE PRIČE

”Ono što me najviše raduje je činjenica da novi trkači nisu samo mladi, brzi i ambiciozni atletičari. Upravo suprotno, većinom je riječ o ljudima koji su u svakodnevne živote (između poslovnih svojih obaveza) ubacili zgodnu rekreativnu sportsku aktivnost, koja se malo-pomalo pretvorila u strast”, govori Tomislav Gall, predsjednik utrke.

Ono najbitnije za svakoga trkača je kolektiv, jer i kada klonu duhom sjete se da su dio jedne predivne zajednice i ponovno dobiju volju za sudjelovanjem u nadolazećim utrkama. Što se vremena tiče, najbitnija je dobra organizacija i sve se stigne.

Naravno da ima dana kada se privremeno izgubi motivacija. Kada imam osjećaj da jednostavno nemam više snage, ali onda se sjetim da sam dio kolektiva. Izabran sam od strane članova i moram biti idejni pokretač aktivnosti sa najbližim suradnicima te jednostavno nema vremena za nikakve depresije. Obuješ tenisice, odeš u šumu, istrčiš 20-tak kilometara i jednostavno kreneš dalje, govori Gall.

U utrke se uvode i mladi jer upravo oni će nastaviti njegovati tradiciju i održati podsjetnik na događaje koji nikada ne smiju biti zaboravljeni. A u utrci od Vukovara do Sunje sudjeluju i mladi Sunjani.

”Nama iz ”Nexe Team-a” je Sunja u srcu, a i sami znate da vrlo često nosimo vašu zastavu na memorijalnim utrkama. Zahvaljujemo svima koji su kroz prethodne godine sudjelovali u projektu od ”Velikog do malog Vukovara”. Zahvaljujemo se i nositeljima aktivnosti i suorganizatorima sa područja Općine Sunja od koji posebno ističemo:

Općinu Sunju, Udruge  Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sunja i ''Mato Barić'' Komarevo, GME- Sunja, VZO Sunja, DVD-ove Sunja- Greda- Sunja i Staza, Policijsku postaju Sunja, KUD-ove Sunjanka – Sunja i ''Selječka sloga Greda Sunjska, Župu svete Marije Magdalene u Sunji, HVIDRA Sunja, Osnovna škola Sunja, Udruga mladih 833, NK ''Sunjski'' Sunja i fotografe amatere Josipa Hrena i Kamilu Geneju Banfić.
Izvor: Hrvatski vojnik
Izvor: Hrvatski vojnik

Autorica: Ivana Horžić