Promjene u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sunja

 

Dolazi do promjena u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sunja nakon dugog niza godina. Naime Jasmina Lađević koja je dosad radila u knjižnici odlazi iz nje.

S obzirom na brojne komentare i nejasnoće koje su se pojavile među Sunjanima, Grga Dragičević, načelnik općine, je za Novi Sunjski list dao priopćenje. U njemu piše da prema čl. 20 . Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti (“Narodne novine” br 17/19,98/19 i 114/22)  ravnatelja Narodne knjižnice i čitaonice Sunja imenuje Općinsko vijeće Općine Sunja.

Ravnatelj se imenuje na četiri godine, te on može biti ponovno biran. To može biti osoba koja ima završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij. Također mogu biti i osobe koje imaju završen specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij, položen knjižničarski ispit. Ona mora imati i najmanje 5 godina rada u knjižnici. Također u priopćenju navode i da osoba mora imati stručne, radne i organizacijske sposobnosti.

 

JASMINA ZAHVALJUJE SVIM VJERNIM KORISNICIMA KNJIŽNICE

Dosadašnjoj ravnateljici Jasmini Lađević mandat ističe 01. veljače 2023. godine. Jasmina je za Novi Sunjski list potvrdila da je došlo do promjene u zakonu, te da joj je ponuđeno radno mjesto knjižničara. Jasmina također naglašava kako ona nije otjerana. Ističe da  je došlo do promjene u zakonu i sada ima priliku otvoriti novu stranicu u životu.

Jasmina se zahvaljuje svim dosadašnjim korisnicima Knjižnice i čitaonice Sunja. Nada se da će svi i dalje biti vrijedni i odgovorni čitači i korisnici knjižnice. Ističe kako nema potrebe za bukom, te da se nekome nešto zamjera. Njenom nasljedniku ili nasljednici želi svu sreću i puno uspjeha u daljnjem radu.

Fotografija: Narodna knjižnica i čitaonica Sunja

TRAŽI SE NOVI RAVNATELJ

Načelnik će sada kao osnivač raspisati natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Narodne knjižnice i čitaonice Općine Sunja. Kako knjižnica i čitaonica ne bi bila bez vodstva, u periodu dok se ne imenuje novi ravnatelj načelnik ima pravo imenovati osobu koja će voditi knjižnicu. On to može napraviti bez provođenja natječaja. Ta osoba se može imenovati najdulje do godine dana. To također mora biti osoba koja nije djelatnik javne knjižnice, te ima visoku stručnu spremu.

Fotografija: Službeno priopćenje

 

Autori: Dominik Krapljan i Ivana Horžić