Ugrožena sigurnost Sunjana zbog pasa lutalica

 

U Sunji svakodnevno raste problem pasa lutalica. Upravo ovaj problem sve više zabrinjava stanovnike diljem Općine. Osim pasa lutalica, veliki problem u Sunji predstavljaju i psi koji imaju vlasnike, ali slobodno hodaju ulicama.

Unatoč brojnim pritužbama nadležnim institucijama situacija se ne mijenja, a psi lutalice postaju sve veći problem za lokalno stanovništvo. ”Ja sam za dva psa lutalice zvala komunalnog redara u Sunji, uhvatila sam ih, hranila i držala dok oni nisu došli po njih”, prepričava Sunjanka, Anđelka Pilipović Kolec.

Za ovaj problem obratila se Sunjskom komunalnom redaru koji prema zakonu mora izaći na teren vidjeti situaciju te riješiti ovaj problem.

”Sunjski komunalni redar i jedan radnik došli su s autom i odvezli ih u sklonište u Sisku. Ujutro sam ih zvala, a tek oko 15:00 h su došli. Samo ih se mora uhvatiti ili barem odrediti mjesto gdje da ih se pokupi”, nadodaje Anđelka.

 

PROBLEM PASA KOJI IMAJU VLASNIKE

Najveći problem predstavljaju psi koji već imaju vlasnike, ali su pušteni da slobodno hodaju po ulicama. Stanovnici Sunjske Grede svjedoče da su mnogi psi čipirani, ali vlasnici ne poduzimaju nikakve mjere.

”Mještani Sunjske Grede znaju za čipirane pse i tko su vlasnici, ali vlasnici ništa ne poduzimaju po pitanju toga”, govori stanovnica Sunjske Grede.

Često se dešava da ti isti psi koji slobodno šetaju ulicama Sunje i okolnih mjesta krenu prema ljudima koji su u šetnji, vožnji biciklima ili trče za automobilima na cesti.

”Rekla sam vlasnicima da  psi napadaju ljude na biciklu, trče za autima, preskaču ogradu, neki čak  sjede i leže na cesti, ali vlasnici ništa ne poduzimaju po pitanju toga, samo sliježu ramenima, kada ih nazovem ne javljaju se na poziv” nadodaje Gređanka.

A upravo za nepoštivanje obaveza nadzora nad psom, kazna može biti do 3981.68 eura.

Pas lutalica na području Sunje

 

REAKCIJA NADLEŽNIH

Ovaj problem jasno ukazuje na manjak kontrole nad vlasnicima pasa, kao i na nedovoljnu reakciju lokalnih vlasti. Mještani apeliraju na hitne mjere kako bi se osigurala sigurnost na ulicama Sunje. Ona je iznimno bitna za stanovnike, ali i sve pse.

Za zbrinjavanje pasa lutalica obično su nadležne lokalne vlasti, veterinarske službe i organizacije za zaštitu životinja. U Sunji je za to prvenstveno zadužen komunalni redar.

Javili smo se komunalnom redaru kao i Općini Sunja te ih upitali o ovome problemu, no odgovor nažalost nismo dobili.

Prema podatcima dostupnima na službenom web portalu Općine Sunja za problem pasa lutalica nadležna je komunalna služba, odnosno Komunalac Sunja d.o.o. Komunalna služba treba pružiti detalje o postupanju u ovim slučajevima, što uključuje hvatanje pasa i njihovo zbrinjavanje u skloništu.

 

OSTALE MOGUĆNOSTI

S obzirom da odgovor od nadležnih nismo dobili  postoje druga rješenja uz pomoć kojih bi se donekle riješio problem pasa lutalica.

Ukoliko komunalni redari ne odgovaraju, možete kontaktirati veterinarsku inspekciju, koja također može biti nadležna za slučajeve napuštenih životinja. Isto tako organizacije za zaštitu životinja, poput lokalnih skloništa ili udruga, često surađuju s općinskim službama i mogu vam pružiti pomoć i uputiti vas koja je sve moguća procedura u ovome slučaju. No na stranicama Općine Sunja i Komunalca Sunja ne piše surađuju li s nekom od spomenutih organizacija.

Policija u slučaju pasa lutalica obično nije primarno nadležna. No ona može intervenirati ako situacija predstavlja opasnost za sigurnost građana. Dakle ako psi lutalice ugrožavaju sigurnost ljudi, napadaju prolaznike ili stvaraju potencijalnu opasnost za promet, policija može intervenirati kako bi osigurala javni red i mir. Ako je netko namjerno napustio pse oni tada mogu postupati  u skladu sa zakonom o zaštiti životinja. U tom se slučaju može pokrenuti istraga i poduzeti se odgovarajuće mjere.

*Izvor fotografije: Mještani Općine Sunja

Novinarka: Slađana Lazić

Urednica: Ivana Horžić