Zagađena obala rijeke Sunje

 

Poplave, mijenjanje toka rijeke, izgradnja hidrocentrali, ali najviše od svega ljudski nemar. Upravo on je zaslužan za to da se umjesto riba u rijeci Sunji, ali i na njenoj obali mogu vidjeti plastične vreće, stara odjeća, krpe…

‘Mještani koji ne znaju kamo sa starom odjećom, namještajem, pa čak i uginulim životinjama – bacaju ih u rijeku Sunju da otplutaju.’ , da li ovo postaje stav Sunjana i normalna svakodnevica?

 

OD KUPALIŠTA DO SMETLIŠTA

Upravo je rijeka Sunja ponos svih Sunjana i Sunjanki jer po njoj je naše mjesto dobilo ime. Ona se prostire od Zrinske gore pa sve do Puske, a u Sunji je krase brojni mlinovi koji su bili ponos Sunjana. Bila je ona mjesto okupljanja, druženja, ali i kupalište.

Danas je situacija drugačija. Mještani svjesno zagađuju obalu i korito rijeke Sunje. Umjesto slika uređenog kupališta i bistre rijeke, nastale su slike zagađene obale.

Fotografija: zagađena obala rijeke Sunje
Izvor: čitateljica
Fotografija: zagađena obala rijeke Sunje Izvor: čitateljica

Fotografije su nastale kod drugog mlina, u ulici Vladimira Nazora. Mlin gdje su se nekada svi kupali i uživali u ljetnim danima, a zimi se sanjkali, sada je prepun smeća. Bezbroj je otpada koji su Sunjani umjesto u smeće svjesno bacali u rijeku i na njenu obalu. Ovaj problem se pojavljuje duž obale rijeke Sunje.

 

NADLEŽNE INSTITUCIJE ODGOVOR NEMAJU

Vodoprivreda Sisak na pisani upit o nastaloj situaciji i zagađenoj rijeci odgovor nema. Do danas odgovor nije stigao niti od Sunjskih komunalnih redara kao niti iz Općine Sunja.

Na pitanja zašto se nitko od njih ne brine o obali rijeke Sunje, tko će i kada izaći na teren, te kada se planira čišćenje rijeke, odgovora nema. Ukoliko dobijemo njihov odgovor rado ćemo ga podijeliti sa čitateljima.

A do tada problem pojavljivanja otpada raste iz dana u dan. Nama ostaje samo pitati se tko će se zaista brinuti o rijeci Sunji i njenoj obali? Upravo iz tog razloga Sunjska djeca će se umjesto u rijeci Sunji kupati i družiti na prepunim bazenima izvan našeg mjesta.

Fotografija: zagađena obala rijeke Sunje
Izvor: čitateljica

 

Autorica: Ivana Horžić