Zapuštena groblja diljem Općine Sunja

 

Mjesecima unazad se mještani Općine Sunja žale na neodržavanje groblja u općinskim selima. Groblje u Sunji, ali i sva okolna su izrazito zapuštena, prepuna korova, neočišćenih staza, trave koja seže ljudima čak do glave.

Mještani općine Sunja žale se na neodržavanje groblja u općinskim selima jer se već mjesecima niti jedno groblje nije održavalo kako bi trebalo.

”Trava je preko ljeta toliko narasla da se na nekim grobljima uopće ne može proći  dalje od ulaza, a i ako se može proći, nije sigurno pošto u travi ima svakakvih  životinja. Grobovi se ne vide od trave te bi oni koji ne znaju da je tu groblje, mislili  da je samo livada”, govori baka Milica koja svakodnevno ide kod sina na groblje.

Mještani su nezadovoljni radom komunalaca jer im svakodnevno dolaze uplatnice za plaćanje, dok groblja i dalje ostaju nesređena.

 

Groblje u Slovincima
Groblje u Slovincima
Groblje u Slovincima

ZADUŽENJA KOMUNALNOG PODUZEĆA

Komunalac Sunja je javno komunalno poduzeće u Općini Sunja, koji je zadužen za niz funkcija vezanih za održavanje komunalnih infrastruktura, a pod time se misli na odvoz otpada, održavanje javnih površina, a među zaduženjima im je i briga o grobljima.

Sunjski komunalac zadužen je za upravljanje i održavanje groblja koja se nalaze na području Općine Sunja.

Izvor: Komunalac Sunja d.o.o.Popis groblja

Izvor: Komunalac Sunja d.o.o.Popis groblja
Popis groblja; Izvor: Komunalac Sunja d.o.o.

 

Cijena naknade za grobno mjesto u općini Sunja, kao i u drugim općinama, određuje se  na temelju nekoliko faktora. Glavni elementi koji utječu na visinu naknade su:

  • vrsta grobnog mjesta (pojedinačna, obiteljska grobnica…)
  • lokacija grobnog mjesta
  • duljina zakupa (o koliko godina se radi)
  • usluge održavanja (tu se cijena mijenja ovisno o tome što sve pojedini komunalac svrstava u svoje usluge)

Grobna naknada se obično obračunava na godišnjoj razini, ali se plaća u mjesečnim ili kvartalnim ratama. U Sunji kvartalna rata za održavanje groblja iznosi 13,56 eura koju plaća svaki vlasnik grobnog mjesta.

Upravo iz tog razloga mještani Sunje se nadaju kako će im i groblja biti čista i uredna s obzirom na to da plaćaju naknade, te da prilikom posjeta svojim preminulima neće morati brinuti oko toga što će im iskočiti s raznih strana.

Groblje u Drljačama

ODGOVORA SUNJSKOG KOMUNALCA NEMA

Zbog ovog problema koji nam mještani već mjesecima ističu smo se javili Komunalcu Sunja u nadi kako ćemo doći do odgovora i objašnjenja zašto je došlo do ovakvog stanja na sunjskim grobljima. Isto tako smo ih uz upit za pojašnjenje ove situacije pitali i imaju li neko rješenje koje mogu ponuditi svim Sunjanima.

Za vođenje i upravljanje “Komunalcem Sunja” zadužen je direktor uz nadzor od strane općinskog vijeća ili drugih nadležnih tijela lokalne samouprave. Direktor je odgovoran za svakodnevno poslovanje, donošenje odluka, koordinaciju rada zaposlenika, te implementaciju strategija i politika koje su definirane od strane uprave ili vlasnika poduzeća. Nakon ne dobivanja odgovora obratili smo se i Općini Sunja gdje su nam rekli da se javimo direktoru i upraviteljici nadležnoj za groblja. Ponovno smo im proslijedili upit.

No nažalost odgovor do danas nismo dobili.

Ako dobijemo odgovor podijelit ćemo ga s Vama, a dok čekamo odgovor nezadovoljnim mještanima ne preostaje ništa drugo nego kao do sada uzeti posao u svoje ruke i otići sami srediti grobna mjesta voljenih.

 

Novinarka: Lea Sekulić

Urednica: Ivana Horžić